Hamsi Tava Tarifi
- Hamsi balıkları karın bölgelerinden el yardımıyla ayıklanıp temizlenir. Ayıklanmış hamsiler bol suyla beraber bir bir iyice yıkanır. Yıkama işleminden sonra sularını süzülmesi amacıyla bir süzgece alınır. Yeterince beklenirse fazla suları gidecektir. Ancak istenirse süreci hızlandırmak için bir havlu kağıt üzerine de konulabilirler. Mısır ununa iyice bulanabilmeleri için kurumaları gerekir.
- Kuru olduklarına emin olduktan sonra bir tabağa alınıp üzerlerine tuz ve mısır unu serpilir. Hamsi balıklarının mısır unu ile iyice karışmasını sağlamak için teker teker mısır ununa bulanır. Bu arada istenirse mısır ununa bir miktar baharat katılabilir.
- Tercihen yapışmaz yüzeyli bir tava kızdırılır. Bir yemek kaşığı sıvıyağ konulur. Yağ ısındıktan sonra kısık ateşe alınır. Seri bir şekilde hamsiler kuyrukları ortada kalacak tarzda olmak üzere yan yana birbirlerine değecek sıkılıkta çiçek şeklinde tavaya dizilir. Bu işlemi yeterince seri yapamayacağını bu nedenle ilk yerleştirilen hamsiler pişerken sonrakilerin çiğ kalacağından kaygı duyulursa dizme işleminin yapılması için ocak kapatılabilir.
- Kuyruk kısımlarının bir miktar kuruması ve üst tarafın renginin bir miktar değişmesi diğer tarafın çevrilme zamanının geldiğine işaret eder. Kısık ateşte altı pişen balıklar düz ve tava büyüklüğüne uygun bir kapak yardımı ile çevrilir. Kapak hamsilerin üzerine kapatılır ve çevrilir. Yani bütün hamsiler kapağın üzerine alınır, pişmemiş yüzleri alta gelmek üzere düzgün bir şekilde tavaya aktarılarak pişirilmeye devam edilir. Bu esnada tavada yağ kalmamış olacağı için bir yemek kaşığı daha sıvıyağ konulur. Hamsilerin diğer yüzleri de kızardıktan sonra sıcak olarak sunulmak üzere servis tabağına alınırlar.
- Hamsi Tava mevsim salatası yanında isteğe göre kuru soğan ve limonla servis yapılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder